Be the hub!

Olen kohta neljäkymmentä täyttävä heteromies. Meidän setämiesten tyylille uskollisena ajattelinkin tarjota elämänohjeen joka johtaa onneen ja menestykseen. Ohje kuuluu, ”Be the hub!”. (Sana Hub viittaa verkostoteorian käsitteeseen solmukohdasta, jossa linkkien määrä ylittää huomattavasti tavanomaisen ”noden” eli solmun linkkien määrän.)

Olen siinä mielessä onnekas kaveri, että minulla on monta hyvää ystävää, joilla menee suurimmalla osalla todella mukavasti. He ovat menestyneitä työelämässä, sosiaaliset suhteet ovat kunnossa ja muutenkin elämän merellä on harvinaisen vähän ukkospilviä. Olen joskus aiemmin miettinyt, että mikä näitä menestyneitä ihmisiä yhdistää ja huomioni on kiinnittynyt muutamaan seikkaan. He suhtautuvat usein positiivisesti tulevaisuuteen. Siis, vaikka jokin näyttäisikin haastavalta, niin haaste on yleensä jotain positiivista.

Tärkein seikka, jonka olen pannut merkille, on kuitenkin positiivinen suhtautuminen muihin ja vilpitön halu viedä myös toisten ideoita ja pyrkimyksiä eteenpäin. Tällaiset tyypit eivät dumaa sinun juttujasi. Kiinnostus on aina aitoa, kritiikki rakentavaa ja sisältää käytännöllisiä ehdotuksia. Lisäksi he ovat aidosti valmiita esittelemään sinut muille ihmisille ja uusille tavoille nähdä oma ideasi suhteessa muihin. Tällaiselle hyvälle tyypille on myös mukava kertoa uusista ideoista sparrauksen toivossa. Eikä sitä tiedä, vaikka toinen innostuisi niin paljon, että lähtisi mukaan myös isommalla panoksella.

Otin joitakin vuosia sitten ”Be the hubin” myös omaksi elämänohjeekseni. En vielä ole (tuskin koskaan olenkaan) yksisarvisen toimitusjohtaja, mutta jonkinlaisen muutoksen olen huomannut itsessäni. Kun päästää irti pessimismistä ja yrittää vilpittömästi auttaa muita ympärillään tutustuu uusiin todella kivoihin tyyppeihin ja huomaa kuinka positiivinen kierre on valmis. Alat olemaan se tyyppi, jolle soitetaan kun on tiedossa kivoja asioita. Aina uutiset eivät tietenkään ole positiivisia, mutta silloinkin on helppo huomata eräs tärkeä asia. Olet tärkeä ja neuvojasi arvostetaan.

Seuraavassa muutama pieni käytännön neuvo, jolla pääset alkuun.

  • Isoissa tilaisuuksissa. pyri istumaan eturivissä ja ota tila haltuun niin, että joudut osallistumaan keskusteluun, etkä voi karata omiin päiväuniisi.
  • Kun joku kertoo sinulle uusista ideoistaan pyri aina kuuntelemaan ja antamaan positiivista mutta rakentavaa palautetta aiheesta. Siis, jotain joka vie ideaa eteenpäin.
  • Mieti aina, tunnetko sellaisia ihmisiä joilla olisi yhteisiä intressejä liittyen sinulle uskottuun ideaan. Saattaa olla, että joku tuttusi on kiinnostunut laajemman idean toisesta osa-alueesta.
  • Kun sinulle uskotaan jotain luottamuksellista älä kerro siitä eteenpäin, ellei sinulla ole siihen lupaa.
  • Aina kun sinulla on mahdollisuus tehdä jotain kivaa toiselle, tee se.

Näillä ohjeilla siis pääsee alkuun ja uusia nyrkkisääntöjä on myös hyvä kehittää. Mikäli sinulla on sellaisia, niin niitä voi antaa esimerkiksi tämän sivun kommenttiosioon. Aina yltiöpositiivinen tapa elää ei tietenkään toimi, mutta mikäli jaksaa sinnitellä ja yrittää, hyvistä jutuista tulee pian itsestään selvä tapa toimia, joka säteilee myös muihin ihmisiin. Tämä on entisen hapannaaman ihan vilpitön neuvo – Be the hub!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s