Yrityskulttuuri rakennetaan muuttamalla toimintatapoja!

Ihminen viettää yli puolet hereilläoloajastaan töissä. Millaisessa paikassa ja miten sen ajan viettää määrittää ison osan elämän loppusaldoa. Kun huomaat että elämäsi on turhanpäiväistä vääntämistä mikromanageeraavalle kusipäiselle pomolle ja duunikaveritkin ovat vain omissa nakkisuojissaan väijyviä aloite- ja empatiakyvyttömiä zombeja, on aika tehdä asialle jotain. Pelasta itsesi ja työkaverisi merkityksettömältä elämältä parantamalla yrityskulttuuria!

Olen saanut kyselyitä edellisiin blogipostauksiin liittyen ja ajattelin tässä mainita muutamia käytännön vinkkejä yrityskulttuurin rakentamiseen. Joten, nyt kannattaa teipata lukulasit naamaan, naama ruutuun ja ottaa muistiinpanotarvikkeet esiin. Näillä pääsee ihan oikeasti alkuun.

Kuten jo aiemmin yrityskulttuuria tarkastelleessa postauksessani olen todennut, kulttuurin kanssa painiessa auttaa, kun sitä tarkastelee vakiintuneina toimintatapoina pikemminkin kuin staattisena monoliittina. Kun jälkimmäinen hahmotustapa oman käsitykseni mukaan lähinnä vahvistaa jo vallitsevaa kulttuuria, edellinen auttaa oikeasti tarttumaan siinä piileviin kipupisteisiin. Eli, kysy itseltäsi kysymyksiä jotka antavat vastauksia siihen, miten haluaisit tehdä asioita toisin ja mikä estää sinua tai muita tekemästä asioita paremmin, tai niin että ne tuntuvat paremmilta. Vastaus ei saa olla kulttuuri tai toinen ihminen.

Huonon yrityskulttuurin kanssa painimisen voi yrittää nähdä ikään kuin organisaatiotasolla tapahtuvana ratkaisukeskeisenä terapiana. Kun tunnistaa ongelmia omassa ja muiden toiminnassa (organisaation tasolla), niihin kannattaa heti kehittää muutosehdotuksia. Mikäli esimerkiksi kokoukset ovat aiemmin olleet tylsiä kalvosulkeisia, joissa kiireiset ihmiset passivoidaan katsomaan loputtomia bulletpoint-listoja, Powerpointista kannattaa kenties luopua. Tilalle voi kehittää jotain, joka täyttää kokouksen tavoitellun päämäärän sekä aktivoi kanssakokoustajia. Tällaisten pienten muutosten tarkoitus onkin paitsi muuttaa vallitsevaa käytännettä itseään, myös levitä viraalisti yrityksessä muihin vallalla oleviin toimintatapoihin.

Kuten edellisestä käy ilmi, kulttuurin muuttaminen ei vaadi ihmetekoja vaan aitoa eri tavoin tekemistä. Kehityskohteiksi kannattaakin etsiä tyypillisiä matalalla roikkuvia hedelmiä, kuten vaikkapa kokoustaminen, uusien työntekijöiden perehdyttäminen, kehityskeskustelut tai joku muu juuri sinun organisaatiollesi ominainen toiminta.

On myös tärkeää, että uusista toimintatavoista voidaan keskustella ja niitä voidaan kehittää yhdessä. Yrityskulttuuri tapahtuu suhteissa toisiin ihmisiin ja siksi sen niskan päälle pääsee parhaiten keskustelemalla ja kyseenalaistamalla yhteisiä toimintatapoja. Paitsi että sinun on kyettävä rakentavalla tavalla haastamaan muita, työkavereittesi on voitava kertoa sinulle olevansa kanssasi eri mieltä. Kulttuurin muuttaminen on ennen kaikkea iteratiivinen ja osallistuva prosessi joka alkaa yhdestä ihmisestä, mutta on lopulta osa kaikkien yhteistä kulttuuria. Kun käytännöllistä toimintaa ruvetaan oikeasti yhdessä muuttamaan parempaan suuntaan, tarvitaan oikeastaan enää aikaa ja asennetta. Aika tulee itsestään ja muutoksen vaatima aika lyhenee, mitä enemmän muutoksista keskustellaan yhdessä rakentavalla tavalla.

Entäs kun kakat on jo housuissa?

Aina aikaa kulttuurin muuttamiseen ei ole. Kun yrityskulttuuri on ihan totaalisessa kriisissä, on sukellettava heti vaikeiden asioiden kimppuun. Mitä isompi tarve kulttuurin muutokselle on, sitä suurempi on riski että se epäonnistuu. Nopeasta kulttuurin muutoksesta haaveilevan kannattaakin muistaa, että muutos tapahtuu ainoastaan kun muutkin lähtevät siihen mukaan. Vaikka tilanne on vakava, niin kulttuuria kannattaa aina muuttaa ns. ilon kautta. Muutos on aina parempaan suuntaan. Kulttuurin muuttaminen vaatii aitoa oivallusta ja sitoutuneisuutta siihen, että luopuu omista tutuista rutiineista ja että jokainen aidosti haluaa kokeilla siirtymistä epämukavuusalueelleen. Edellinen edellyttää luottamusta tulevaisuuteen ja mahdollisuutta pysähtyä tarkastelemaan itseään, organisaatiotaan ja sen työtapoja. Nämä edellytykset eivät yleensä täyty, mikäli pomo motivaatiopuhetta pitäessään heiluttelee pinkkiä lappua. Vaikka huomion herättäminen on tärkeää, se kannattaa tehdä niin, että samalla mahdollistetaan uudella tavoin ajattelu. Pomon, eikä toisten kannata ahdistaa henkilökohtaisen muutoksen kanssa kamppailevaa syvemmälle juoksuhautoihin, sillä kulttuuria muutettaessa kyse on paitsi organisaation yhteisestä kipuilusta, myös sen jokaisen jäsenen henkilökohtaisesta kriisistä. Tällaisissa tilanteissa voi olla viisasta pyytää apua ammattilaiselta. Ulkopuolinen näkee asiat usein eri vinkkelistä kuin se joka vääntää pyttyä kädet dreijalla.

Kun pyydät ammattilaista apuun, voit rauhassa keskittyä päivittäiseen liiketoimintaan

Ammattilaisella saattaa olla jo koeteltuja työkaluja, joilla isoon muutokseen pääsee paremmin kiinni. Konsultin vetämässä workshopissa on helpompi kokeilla uusia asioita kuin arkirutiinien keskellä. Vaikkei muutos ole tällöinkään helppoa, se kannattaa kuitenkin tehdä aina pikemminkin heti kuin vasta viidestoista päivä. Huono yrityskulttuuri kun näkyy paitsi tehottomuutena, ahdistuneina ihmisinä ja työpaikan vaihtajina, myös isona miinuksena firman pankkitilillä.

Pikaiset vinkit onnistuneeseen kulttuurinmuutokseen:

  • Pyri tunnistamaan helppoja muutoskohteita.
  • Kerro kaikille, että kokeilet uutta tapaa toimia ja pyydä työkaverit mukaan kehittämään muutosprojektia.
  • Aloita pienestä ja siirry kohti isompia haasteita. Ota muutamia kehityskohteita samaan aikaan, mutta niin ettei ihmisten ole vaikea hoitaa päivittäisiä työasioitaan. Kokemuksen tulee olla positiivinen.
  • Tehkää yhdessä selväksi, että vanhaan ei ole paluuta. Haastakaa ja keskustelkaa aidosti ja rehellisesti.
  • Ammattiavun pyytäminen ei ole väärin. Vaikka kulttuurinmuutos on tärkeää, busineksen täytyy rullata.
  • Muista että muutoksen tulee viedä teitä kohti parempaa, eikä päinvastoin. Yritä tehdä syy- ja seuraussuhteet näkyviksi.

Mikäli haluat kysyä meiltä vinkkejä juuri omaan tapaukseesi, tai että tulemme auttamaan kulttuurinmuutoksessa sinun työpaikallesi, niin minut saa kiinni sähköpostiosoitteesta pekka.enroth@outlook.com tai puhelimitse numerosta 0503520060. Kulttuurin muuttaminen alkaa juttelemisesta ja se on ilmaista!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s